неділя, 2 грудня 2012 р.

ПОСТАВА


Правильна постава робить людину привабливою. Крім того, хребет забезпечує нормальну діяльність внутрішніх органів. Хребет людини складається з 33 хребців, кожен з яких лежить на міжхребцевому диску, що нагадує мішечок з желе (малюнок 53 підручника). Завдяки цьому людина може згинатися і розгинатися. Та якщо хребет часто й неприродно викривлюється, може виникнути порушення постави. У дітей 10-14 років лікарі дуже часто фіксують порушення постави або сколіоз - викривлення хребта. Постава – це звичне положення людини в спокої і русі. Вона формується з раннього дитинства в процесі росту, розвитку і виховання. Правильна постава робить статуру людини гарною, привабливою і сприяє нормальній роботі всього організму. Порушення постави (сколіоз) може призвести до змін у скелеті, погіршення роботи органів кровообігу, дихання, травлення.

Щоб мати гарну поставу, потрібно виконувати ряд вимог:
-ходити рівно, не сутулячись і не нахиляючись;
-коли доводиться нести важкі речі, треба розподіляти їх рівномірно на обидві руки;
-стояти потрібно рівно, рівномірно розподіливши вагу тіла на обидві ноги, не опускати голову і плечі;
-сидіти за столом потрібно так, щоб хребет був прямим, плечі – на одному рівні, а голова трохи нахилена;
-не опиратися грудьми на край столу. Ноги на підлозі потрібно тримати так, щоб вони були зігнуті під прямим кутом;
-систематично зміцнювати м'язи спини та живота, розвивати пружність;
-спати тільки на твердій постелі з невеликою подушкою;
-не ходити на високих підборах.

Перевірте свою поставу.
-Стань до стіни так, щоб потилиця, лопатки і п'ятки торкалися її. Якщо між попереком і стіною можна просунути кулак - постава порушена.
-Правило самоконтролю під час сидіння. Сядь рівно, руки поклади ліктями на стіл чи парту так, щоб кінчики витягнутих пальців могли дістати до зовнішнього кутика ока, а між краєм столу і грудьми проходила рука.
-Правило самоконтролю під час стояння. Стань прямо, рівномірно розподіливши вагу тіла на обидві ноги. Не опускай голови.
-Правило самоконтролю під час ходіння. Стань до стінки спиною, торкнися до неї потилицею, лопатками і п'ятками. Ось таке положення тіла має бути під час ходіння.

Немає коментарів:

Дописати коментар